HaberSinerji.Com - Güncel Haberler - Son Durum Haberler
Önceki Önceki
Sosyal Güvenlikte ABD'nin Yapamadığını AK Parti Yaptı 27.12.2011

Sosyal Güvenlikte ABD'nin Yapamadığını AK Parti Yaptı 27.12.2011

  Bu Haber 27 Aralık 2011, Salı 19:24:34 Eklenmiştir. 101 Kez Okunmuştur.
Sosyal Güvenlikte ABD'nin Yapamadığını AK Parti Yaptı 27.12.2011 1 Ocak'tan itibaren tüm vatandaşlar genel sağlık sigortası kapsamında yer alacak.

  



 

Milliyet Gazetesi'nden Güngör Uras, bugünkü yazısında 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Genel Sağlık Sigortası sistemini değerlendirdi.

İşte Uras'ın yazısı..

Ak Parti’nin sağlık ve sosyal yardım politikası dünya ölçüsünde bir başarıdır. ABD’de iktidara gelen partilerin yıllardır beceremediği sağlık reformunu Ak Parti yaptı. 2012 yılında nüfusun tamamı “Genel Sağlık Sigortası” siteminden yararlanacak.

(Evet. Çok kişi hastane kuyruğundan, çok sağlık personeli çalışma şartlarından şikayetçi Sistem tıkır tıkır işlemiyor ama yeni kuruluyor. Düzelir.)

Bu sistemi kurmak bir iştir, bu sistemi işletecek parayı bulmak bir iştir. Devlet bütçesinin toplam gideri 2012 yılında 350 milyar TL olacak. Bu bütçeden Sağlık Bakanlığı’na ayrılan ödenek 13.8 milyar TL. Toplam sağlık harcamalarına ayrılan ödenek 44.3 milyar TL. Aile hekimliğine ayrılan ödenek 3.5 milyar TL.

Kamuda çalışanların sosyal güvenlik primi olarak devlet 14.3 milyar TL ödeyecek. Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK sigortalılarının, emeklilerinin ve ailelerinin sağlık ve emeklilik maaşlarından oluşan açığı kapatmak için devlet bütçesinden 69.1 milyar TL aktarılacak.

Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK kapsamındakiler toplu olarak SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu’na) devredildi. SGK Başkanının verdiği bilgiye göre, şimdilerde 62.9 milyon kişi sosyal güvenlik kapsamında. 1 Ocak’dan itibaren 12 aylık süre içinde 9.l milyon Yeşil Kartlılar da kademeli olarak sisteme geçecek.

Sağlık sigortası olmayan kalmıyor

Kapsam dışında 127 bin tutuklu ve hükümlü, 650 bin er, erbaş ve yedeksubay ve özel sandıklara üye olanlar kalıyor. Bunlar da 2013 yılında isteme girince 74 milyonun tamamı sağlık sigortasından yararlanmış olacak.

SGK Başkanı’nın verdiği bilgiye göre, halen Yeşil Kart alamamış, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, SSK imkanlarından yararlanamamış 1.7 milyon kişi var.

1 Ocak’dan itibaren Yeşil Kartlılar ile hiçbir güvencesi olmayanların bölgelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na (SYDV) başvurarak gelir durumlarını tesbit ettirmeleri gerekiyor.

Hiç bir güvencesi olmayan 1.7 milyon kişi ile Yeşil Kart’lı 9.1 milyon kişi belirlenecek gelir durumlarına göre ya primsiz olarak sağlık sigortasından yararlanacak ya da gelir durumlarına göre her ay bir prim ödeyecek.

Bordrosuzlar prim ödeyecek

Gelir durumu tesbiti şudur :

- Gelir durumu tesbitinde aile fertlarının toplam geliri, aile üyelerinin sayısına bölünüyor. Böylece aile içinde kişi başı ortalama gelir hesaplanıyor. Kişi başına düşen aylık ortalama gelir eğer asgari ücretin 3’te birinden az ise o ailenin tüm fertleri hiçbir ödeme yapmadan sağlık sigortası sisteminden yararlanacaklar. Onların primini devlet ödeyecek.
(Ara bilgi: Şimdilerde brüt asgari ücret 837 TL. 2012 yılı asgari ücreti henüz belirlenmedi. Asgari ücretin 3’te biri 279 TL. Asgari ücretin 2 katı 1.674 TL.)

- Şimdiki asgari ücret rakamına göre aile fertlerinin her birine (kişi başına )düşen ortalama aylık gelir 279 TL’den az ise aile fertleri hiçbir ödeme yapmadan sağlık sigortasından yararlanacak.

- Hane halkı başına düşen ortalama aylık gelir 279 TL ile 837 TL arasında ise her ay 33.48 TL sağlık primi ödenecek.

- Hane halkı başına ortalama aylık gelir 837 TL ile 1.674 TL arasında ise her ay 100.44 TL, kişi başı gelir asgari ücretin 2 katından (1.674 TL’den) fazla ise her ay 201 TL sağlık sigortası primi ödenecek.
Son bir uyarı, bugüne kadar hiçbir imkandan yararlanamayan 1.7 milyon kişi 1 Ocak’tan itibaren 1 ay içinde gelir tesbiti yaptırmazlar ise her ay 201 TL sağlık sigortası primi ödemeyi kabul etmiş sayılacaklar.

(Bir genel değerleme: Gerçekçi olalım. Sağlık sigortası primi bordroluların, bordrolulara bağlı olanların ve emeklilerin doğrudan cebinden çıkmıyor. Primi onlar adına işveren ödüyor. Bu nedenle sağlık sigortasına katkı payının ağırlığını hissetmiyorlar. Bordosuzlar ve emeklilik hakkı olmayanlar sağlık primini kendileri ödeyeceklerinden prim onlara yük teşkil edecek.)

Kaynak:Milliyet


ETİKETLER : 1 Ocak, tan itibaren tüm vatandaşlar genel sağlık sigortası kapsamında yer alacak. Sosyal Güvenlikte ABD, nin Yapamadığını AK Parti Yaptı 27.12.2011,

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
SAĞLIK HABERLERİNİN ALT KATEGORİLERİ

 
 
6200 tonluk tarihi b
Kıbrıs Rum Kesimi’ni
Danimarka’nın Eurovi
Rusya’nın Eurovision
Moldova’nın Eurovisi
İrlanda’nın Eurovisi
Macaristan’ın Eurovi
Romanya’nın Eurovisi
Arnavutluk’un Eurovi
İzlanda’ın Eurovisio
Yunanistan’ın Eurovi
Fox TV Araf Zamanı 1
Başbakan Erdoğan ve
TRT 1 Seksenler 80'l
TV 8 Okan Bayülgen M
CNN Türk Cüneyt Özde
CNN Türk Cüneyt Özde
Robert Moog için Goo
[ Tümünü Göster ]
Tek Tıkla Tüm Ulusan Gazete Manşetleri
 
 
Yeni Sitemiz Nasıl Olmuş?
Güzel Olmuş
Beğenmedim
Karışık
Fikrim Yok

Diger Anketler İçin Tıklayın...
 
Reklam Ver
Namaz Vaktileri, İl İl Namaz Vakitleri ,
Xsorgula.Com Online Sorgulama Sitesi İle
Videolu Klipler Videolu Müzik Ezgi İlahi
Namaz Öğreniyorum , Namaz İle İlgili Aye
Kuranı Kerim Öğreniyorum , Kuranı Kerim
Türkçe Olimpiyatları 4. 5. 6. 7. ve 8. T
Yerli Yabancı Film Dizi İzle İndir Yerli
TBMM 24. Dönem Milletvekilleri Tam Liste
Görüntülü Gönül Sohbetleri Vaazlar Sohb
Görüntülü Risale Sohbetleri - Risale Der
Burcunuz Özellikleri ve Karakter Uyumunu
Bebek (Kız-Erkek) İsimleri - Alfabetik
Rüya Tabirleri Rüya Yorumcusu Rüyanızı Y
Üniversiteler - Devlet Üniversiteleri -
Risale Oku - Risalei Nur Oku - Risaleler
Kuranı Kerim Dinle - Kuranı Kerim İzle -
Gazete Manşetleri - Günlük Gazete Manşet
Medya Yayın Linkleri
TV İzle - Radyo Dinle Canlı Tv İzle Canl

Şehirlerde Arama 
Sehir Seçin  Adana  Afyonkarahisar  Aksaray  Ankara  Antalya  Aydin  Balikesir  Bolu  Bursa  Çanakkale  Çorum  Denizli  Diyarbakir  Edirne  Elazig  Erzurum  Eskisehir  Gaziantep  Hatay  Istanbul  Izmir  Kahramanmaras  Kayseri  Kocaeli  Konya  Kütahya  Malatya  Manisa  Mersin  Mugla  Nevsehir  Osmaniye  Sakarya  Samsun  Sivas  Tekirdag  Trabzon  Usak  Zonguldak
HaberSinerji.Com

Sitemizde Yayınlanan Haber, Yazı, Video, Makale ve Dökümanları Sitemiz Paylaşım Amaçlı Sunar Ve Hiçbir Sorumluluk Kabul Etmez.
 
K: 2010-66 Sayılı Kararı (4-7-1934 Tarihli ve 2559 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapan 24-11-2004 Tarihli ve 5259 Sayılı Kanun ile İlgili), Özkan Alas ile Facebook, İşte 20 Aralık 2011 Gazete Manşetleri - 20 Aralık 2011 Tarihli ve 28148 Sayılı Resmi Gazete - 20.12.2011, apple, Show Tv Ali Kırca ile deprem özelde, kontrolü yitirme ve ölüm korkularının eşlik ettiği panik nöbetleridi, Volkan Öge, ekonomik kriz nasıl yayılacak, BURSA OSMANGAZİ Bursa Atatürk Anadolu Lisesi, yasemen ve berk, Babam Sağolsun, eczane ilaç sistemi, SİNOP Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Taban Puanları, Makine Fakültesi 2011-2012 Harç Ücreti, gülbahar yazar, File, de seçim beyannamesi yarın açıklanıyor... MHP 19 Nisan, HEPNET paketi ttnet, AKSARAY ve İlçelerinde Okullar Tatil mi, [VİDEO] Wolfsburg 4-1 Hannover Almanya Bundesliga Maçı Golleri ve Geniş Özeti İZLE 19 Kasım 2011, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu idam edilişi Belgesel, Küresel ve Uluslararası İlişkiler TM-22012 Yılı LYS Taban Puanı ve Başarı Sırası, kim milyoner olmak ister son bölüm, pdf formatında ahmet şık kitabı, CUMHURİYET Üniversitesi Tarih Taban Puanları, K.MARAŞ SÜTÇÜ İMAM Üniversitesi İktisat Taban Puanları, zülküf aksoy, Everton 1-4 West Bromwich İngiltere Premier Lig Maçı Golleri ve Geniş Özeti 27 Kasım 2010 , 50 Gülşehir NEVŞEHİR Referandum Seçim Sonucu , 27 Mayıs 1960 askeri darbesi,